kinderen

Praktisch

Als u zelf rustig bent, zal u dit uitstralen naar uw kind, en hierdoor zal het op zijn beurt zelf ook rustig zijn, zodat alles vlot verloopt. Omdat radioactieve stoffen niet vervoerd mogen worden moet u met uw kindje eerst naar campus Sint-Jozef voor een infuusnaaldje (tot 6 à 7 jaar).  Indien uw kind nog luiers draagt, gelieve dan 5 schone luiers in een plastiek zakje mee te brengen. We beginnen de opnames graag met een schone luier.

Een AFWEZIGHEIDSATTEST voor het school en/of uw werk kan u verkrijgen aan de onthaalbalie van de afdeling nucleaire geneeskunde bij de inschrijving.


Verloop

Uw kind hoeft niet nuchter te zijn, tenzij voor een maagonderzoek (reflux).

Als uw kind op de kinderafdeling verblijft, zorgen wij voor het transport tussen beide campussen (via patiëntentransport). Als u met uw kind ambulant naar het ziekenhuis komt (en dus na het onderzoek met uw kind weer naar huis gaat), dient u zelf het vervoer te regelen.


Ambulant tot 6 à 7 jaar:

Inschrijven aan de balie in de inkomhal van campus Sint-Jozef. Daarna wordt u verwacht op de kinderafdeling (2de verdieping) voor het infuusnaaldje.

Hierna komt u met uw kindje naar nucleaire geneeskunde, campus Sint-Elisabeth. Volg de grijze wegwijzers. U wordt op onze afdeling ingeschreven. Dus niet aanmelden bij de centrale inschrijving.


Ambulant vanaf 6 à 7 jaar:

Graag eerst inschrijven bij de centrale inschrijving op campus Sint-Elisabeth. Na de inschrijving verwachten wij u op nucleaire geneeskunde, volg route B32.  Op de dienst nucleaire geneeskunde krijgt uw kind een injectie met een licht radioactieve stof. Dit doet helemaal geen pijn! U mag de hele tijd bij uw kind blijven, zelfs als u zwanger bent.

Het radioactieve product is ongevaarlijk: men kan er ook niet allergisch voor zijn. Na 6 uur is meer dan de helft van de radioactiviteit verdwenen. Na 48 uur blijft er nog minder dan 0,4% over. Uw kind krijgt een, aan het gewicht, aangepaste dosis toegediend volgens internationale normen.


Sommige onderzoeken (bv renogram of MAG-3) kunnen onmiddellijk na het spuitje uitgevoerd worden en sommige onderzoeken (bv botscan en DMSA) kunnen pas 3 tot 5 uur na het spuitje gebeuren. Met kleine kindjes gaat u in tussentijd terug naar campus Sint-Jozef waar men extra vocht via het infuusnaaldje zal geven.

Het onderzoek zelf (de “foto’s”) duurt 25 tot 45 minuten. Het maken van de foto’s doet geen pijn! Uw kind moet gewoon rustig op een tafel liggen, terwijl het toestel boven of onder hem staat of rond hem draait. U mag er de hele tijd naast zitten. Stilliggen tijdens de opnames is heel belangrijk voor het slagen van het onderzoek. Dit is voor kinderen niet gemakkelijk. Toch proberen we die ideale situatie zoveel mogelijk te bereiken. Wij hopen dat u ons daarbij wilt helpen bijvoorbeeld met het lievelingsspeeltje, knuffel of door een verhaaltje voor te lezen. U mag ook een mp3 speler of draagbare DVD speler meebrengen. Verder hebben we een speciale vacuummatras die hulp biedt bij het stilliggen.